Alocuțiunea Președintelui ASF, domnul Alexandru Petrescu, în cadrul Forumului educației financiare – ediția a II-a

Alocuțiunea Președintelui Autorității de Supraveghere Financiară, domnul Alexandru Petrescu, în cadrul Forumului educației financiare – ediția a II-a – Siguranța digitală a utilizatorilor de produse și servicii financiare, organizat de Banca Națională a României

11 aprilie 2024

 

 

Domnule Guvernator,

Domnule Consilier Prezidențial,

Doamnelor și domnilor,

Sunt deosebit de onorat să fiu alături de dumneavoastră, la cea de-a doua ediție a Forumului educației financiare, un eveniment care marchează de altfel și Ziua Educației Financiare. Tema conferinței de astăzi tratează o problemă de mare actualitate în contextul în care digitalizarea în zona financiară prinde teren pe zi ce trece.

Implementarea tehnologiei în domeniul financiar reprezintă deja o certitudine care vine la pachet cu avantaje, dar și cu un eșafodaj al riscurilor extrem de eterogene, care trebuie gestionate cu foarte mare atenție. Complexitatea acestei problematici trebuie abordată pe mai multe paliere, întrucât schimbarea de paradigmă, venită odată cu tehnologizarea serviciilor financiare, are nevoie de o alocare de resurse atât pe zona educației financiare, cât și pe cea de reglementare și de supraveghere.

România are o nevoie acută de educație financiară. Nu mai este niciun secret că suntem în coada clasamentului european la acest capitol, dar cred că împreună, toți cei prezenți în această sală, avem forța și priceperea de a face ca această situație de fapt să se schimbe fundamental.

Știu că există pe piață multe proiecte și programe de educație financiară foarte bine alcătuite,  care acoperă toate categoriile de public. Sunt ferm convins că vom vedea curând rezultatele acestor eforturi conjugate, iar România va primi, în următorii ani, o notă foarte bună la materia numită educație financiară. Apreciez așadar tot ceea ce am reușit să construim, împreună, și consider că astfel putem conferi relevanță, forță și cuprindere proiectelor de acest fel.

Și noi la ASF vom continua să dezvoltăm proiecte de educație financiară, care să fie în deplină concordanță cu evoluțiile de pe piețele financiare non-bancare.

Digitalizarea serviciilor și produselor financiare are nevoie de educație financiară temeinic făcută. Cele două concepte sunt interdependente și trebuie să se sprijine reciproc pentru că altfel nu vom putea vorbi niciodată despre un succes real în ceea ce privește implementarea tehnologiilor în zona financiară.

Consumatorii trebuie să se informeze temeinic înainte de a face tranzacții sau achiziții financiare online întrucât imaginația celor care comit fraude în acest domeniu este foarte bogată. Aceștia profită, la rândul lor, de efervescența de pe această piață, dar și de dezvoltarea tehnologiilor pentru a-și pune în operă schemele frauduloase. De aceea, cred că prin educație financiară vom putea să fim cu un pas înainte și să dezamorsăm multe din tentativele de fraudă despre care tot auzim.

Dar, dincolo de educație financiară, avem nevoie și de o redesenare a modului în care reglementăm și supraveghem piața financiară. Noi, ca autoritate de reglementare și de supraveghere, trebuie să ținem pasul cu noile tehnologii și să ne actualizăm în permanență toate instrumentele, astfel încât să putem răspunde provocărilor care vin la pachet cu tot ceea ce înseamnă Fintech și AI. 

Tranzacțiile online au astăzi o cu totul altă dimensiune față de acum 20 de ani.  De aceea, este nevoie de un cadru legislativ modern, suplu, dar foarte eficient, care să confere o transparență totală acestui capitol al tranzacțiilor online. După cum știți lucrăm deja la o serie de modificări legislative care să ne permită să blocăm instant orice site care promovează investiții frauduloase. Banii celor care fac investiții online sau care achiziționează servicii financiare prin intermediul internetului trebuie să fie în siguranță deplină în fiecare moment.

Pe de altă parte, pentru a avea o supraveghere prudențială extrem de eficientă este necesar să avem o abordare ancorată în digital. Și mă refer aici la programe software și la soluții informatice care să ne ofere în timp real tabloul fidel al riscurilor pe toate cele trei piețe pe care le reglementăm pentru a preîntâmpina problemele sistemice.

Trebuie să fim o Autoritate care să intervină doar când este necesar, dar întotdeauna la momentul oportun. În rest, vom lăsa piețele să fie creative și să vină cu produse și servicii demne de secolul XXI.  

Vă mulțumesc!