Discursul doamnei Maria Gabriela Horga, Vicepreședinte ASF, susținut în cadrul celei de-a 11-a ediții a BVB Awards, 29.02.2024

 

 

Am răspuns cu plăcere invitației dumneavoastră, pentru că Bursa de Valori București joacă un rol crucial în dezvoltarea și consolidarea pieței de capital din România.
Acest loc nu este doar un simbol al tranzacționării, ci și un centru al ideilor, al inovației și al progresului economic. În 2023, un an al performanțelor astăzi premiate, capitalizarea de piață a BVB a atins pentru prima dată pragul de 300 de miliarde de lei.

Încrederea este moneda cea mai prețioasă a acestei instituții și a pieței de capital. În lumina comportamentelor neloiale și a activităților neautorizate care pot afecta încrederea în piață, este esențial să se ia măsuri pentru a proteja investitorii și a menține un mediu de tranzacționare transparent și corect.

ASF își propune să implementeze și să monitorizeze regulile și standardele care guvernează piața, asigurându-se că toți participanții respectă normele și că se desfășoară tranzacții corecte și transparente. Transparența este fundamentul pe care se construiește încrederea. Investitorii, fie ei mari instituții financiare sau mici investitori individuali, au nevoie de acces la informații corecte și la date raportate în timp real pentru a lua decizii informate.

Autoritățile competente ar trebui să ia măsuri ferme împotriva celor care încalcă regulile și să aplice sancțiuni adecvate pentru a descuraja comportamentele frauduloase sau neetice.

Numărul investitorilor a ajuns la 178.545 la finalul anului 2023, cu 45.582 mai mulți față de decembrie 2022. Două elemente de succes aș menționa aici: impactul listării Hidroelectrica, de unde putem identifica si o prioritate pentru a dezvolta bursa locală prin listări unice la București, în defavoarea listărilor duale, dar și un succes personal – impactul legii care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023, lege prin care se încurajează investitorii pe piața de capital, în special micii investitori, printr-o fiscalitate prietenoasă, dar și o simplificare – reținerea la sursă. M-am numărat printre inițiatorii legii.

Sper ca la evenimentul viitor să discutăm tot aici și despre un alt succes important – tranzacționarea instrumentelor derivate și succesul proiectului CCP.

Potențialul nu este încă atins, există un spațiu enorm de creștere. Țările capitaliste dezvoltate sunt țări unde mulți cetățeni vând și cumpără acțiuni, prin intermediul brokerilor, prețul acțiunilor fiind un subiect de discuție cotidiană.

Începem și noi să ne apropiem de acest model și să lăsăm în urmă percepția bursei ca fiind o instituție a cărei funcționare îi privește doar pe cei implicați.

Investitorii ar trebui să fie informați și educați în privința riscurilor și a modului corect de a evalua oportunitățile de investiții. Aceasta poate ajuta la reducerea expunerii lor la fraude și la înțelegerea mai bună a modului în care să identifice entitățile autorizate și legitime. Un cetățean mai competent financiar este un cetățean mai bine protejat, care știe să își apere corespunzător drepturile și interesele financiare. De asemenea, un cetățean educat financiar este un investitor mai sofisticat, cu potențial de a aloca resurse financiare către piețele de capital, sprijinind consolidarea economiei românești.

Educația investitorilor și a companiilor este deja un obiectiv național, important pentru piețele financiare. În vederea îndeplinirii acestui obiectiv sunt necesare programe de educație financiară pentru toate categoriile de consumatori, inclusiv pentru mediul antreprenorial, populația adultă și tineri.

În final, as vrea să fac referire la faptul că, în următorii ani, se vor amplifica eforturile deja declanșate pentru creșterea gradului de aliniere la cerințele de guvernanță corporativă și pentru adaptarea la noile realități legate de sustenabilitate/durabilitate. În acest sens, sunt relevante modificările legislative pentru alinierea la cele mai bune practici ale OCDE, ca parte a procesului de aderare. Aderarea la OCDE este un obiectiv de țară, iar acest proces va oferi o nouă deschidere României și o mai mare atractivitate pentru investitori.

Felicitări tuturor celor care au făcut performanță în piața de capital în 2023!