Interviu acordat de domnul Sorin Mititelu, Vicepreședintele ASF, publicației Profit.ro

Vicepreședinte ASF: Tarifele RCA, așteptate să scadă încă din toamnă. Schimbările pregătite

28 februarie 2024

Finalizarea procesului de interconectare a AIDA - baza de date privind asigurările RCA gestionată de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) - cu bazele de date ale Poliției Române, Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și Registrului Auto Român (RAR), precum și adoptarea modificărilor propuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), anunțate anterior de Profit.ro, vor conduce la reducerea tarifelor RCA încă din toamna acestui an.

"ASF vrea să interconecteze AIDA cu sistemele Poliței Române, RAR și CNAIR pentru a avea o imagine mai clară asupra domeniului. Centrul va fi AIDA, baza de date gestionată de BAAR. Acolo se adună datele de la asigurători, care, la rândul lor, pot extrage date. Vrem ca în septembrie 2024 aceste baze de date să fie interconectate la AIDA. La discuții au participat toți, au fost constructivi. E un mare pas înainte", spune pentru Profit.ro Sorin Mititelu, vicepreședinte ASF pentru piața asigurărilor.

Prin propunerile avansate de ASF și anunțate de Profit.ro, respectiv introducerea unui ghid de conduită al asigurătorilor, transformarea sistemului bonus-malus și interconectarea AIDA cu alte baze de date, instituția urmărește ca formarea prețului RCA să aibă loc într-o manieră mai corectă. Simultan, sunt pregătite și amenzi mai mari, vânzarea în rate și franșiza.

"Toate acestea vor avea un impact direct asupra tarifului RCA și este de așteptat o ușoară scădere a tarifelor, din toamnă", anunță vicepreședintele ASF. În opinia sa, majorarea tarifelor RCA din ultimii doi ani a fost, în primul rând, efectul revenirii la normalitate a ratei combinate a daunei pe acest segment de business.

"Cifrele din ultimii ani arată că, la nivelul pieței, rata combinată a daunei era supraunitară, se situa între 120% și 140%. Normal ar fi ca rata combinată a daunei să fie 100%. Conjunctural, poți să ai rata combinată a daunei supraunitară, dar această situație nu trebuie să devină permanentă. Este imposibil ca industria asigurărilor să funcționeze mulți ani la rând cu o rată combinată a daunei de 120% sau 140%. Dacă vrem să aducem rata combinată a daunei la nivel normalitate, adică 100%, este de înțeles că tariful trebuie să crească, ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani, când, spre exemplu, tariful de referință, care reprezintă o medie a mediilor, a crescut cu 40%", a explicat Mititelu.

El a mai spus că și inflația a contribuit la creșterea tarifelor RCA. "În ultimii doi ani, România a avut inflație de două cifre, fapt ce s-a văzut în creșterea costurilor cu manopera, cu piesele de schimb, cu salariile", a afirmat vicepreședintele ASF, care a adăugat că instituția este interesată, înainte de toate, de menținerea ratei combinate a daunei la un nivel sănătos pe segmentul RCA.

"Ne interesează un grad de cuprindere mai mare pe RCA. Ne mai interesează și un început de creștere a gradului de satisfacție pe RCA, un produs obligatoriu la cumpărare, dar nu și la satisfacție. Practic, vrem să vedem o scădere a numărului de petiții pe acest segment de piață, iar ultimele cifre anunțate de insttuție indică o tendința de scădere. Avem în piață jucător maturi, cu un nivel de expertiză locală, regională și internațională care, în mare măsură, oferă pieței un nivel de confort", a mai spus Mititelu. Numărul petițiilor pe segmentul asigurări în a doua parte a anului 2023 a scăzut cu 53%, la 2.837.

 

Vicepreședinte ASF: Jucători internaționali de asigurări, interesați de România. Nu vom sta pasivi

29 februarie 2024

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va derula în perioada următoare o serie de acțiuni de prezentare a potențialului pieței locale de asigurări cu scopul de a atrage noi jucători, spune pentru Profit.ro vicepreședintele instituției pe domeniul Asigurărilor, Sorin Mititelu.

"Ne dorim și transmitem semnalele necesare pentru a avea noi jucători în piață. Primul argument este acela că avem nevoie de noi jucători, de capital suplimentar în piață pentru a fructifica potențialul de business din piața de asigurări din România. În prezent, segmentul auto reprezintă aproape 60% și companiile au alocată cea mai mare parte a capitalurilor disponibile pentru această linie de business. Cu cât vin mai mulți asigurători, cu atât mai mult capital va fi disponibil și pentru alte linii de business. În plus, prin preluarea de expunere pe RCA de către noii jucători, eliberezi capital pentru susținerea altor linii de business. Interesul cel mai mare este de a atrage noi jucători pentru a dezvolta și celelalte linii de business din piața românească de asigurări", a spus reprezentantul ASF.

El punctează faptul că mai mulți jucători pe RCA înseamnă mai multă competiție, dar trebuie luat în calcul că nimeni nu poate face competiție pe rata daunalității, care contribuie cu 70% la calculul tarifului RCA. "Acolo nu poți să faci competiție, acolo mai degrabă faci schimbare de comportament în trafic al șoferilor. Competiția va fi pe restul de 30%. O competiție suplimentară înseamnă, într-adevăr, o reducere a ponderii pe care o au cheltuielile cu distribuția, cheltuielile operaționale și, nu în ultimul rând, a marjei de profit cu care operează fiecare companie", a explicat vicepreședintele ASF. El anunță totodată că "sunt semnale din partea unor jucători internaționali", chiar dacă materializarea acestora nu va avea loc în perioada imediat următoare.

"În privința atragerii de noi jucători, ASF nu va avea o abordare pasivă. Instituția va derula în perioada următoare o serie de acțiuni pentru a face cunoscut potențialul pieței de asigurări din România. Vrem ca piața locală să devină mai vizibilă. Practic, conducerea ASF va participa la diverse evenimente externe și va prezenta informații despre piața asigurărilor din România", a mai spus Mititelu. El a arătat că actuala expunerea pe segmentul RCA a primilor jucători nu ridică semne de întrebare. "Corelația care trebuie urmărită este următoarea: cât capital ai și care este expunerea pe acest segment de piață. Companiile care sunt prezente în piața RCA sunt de departe mult mai puternice din punctul ăsta de vedere decât ce am avut înainte", a afirmat vicepreședintele ASF. La 30 septembrie 2023, șapte asigurători erau autorizați de ASF să desfășoare activități de asigurare RCA, și anume Allianz-Țiriac Asigurări, Asirom VIG, Eazy Asigurări, Generali, Grawe, Groupama și Omniasig VIG, alături Axeria IARD (Franța) și Hellas Direct (Grecia), care își desfășoară activitatea în baza dreptului de stabilire. După cota de piață, primele trei poziții erau ocupate de Groupama - 25,8%, Allianz-Țiriac Asigurări - 21,1% și Euroins - 10,3%, ultima companie având autorizația de funcționare retrasă din martie 2023, iar peste trei luni instanța a admis cererea ASF de intrare în faliment.