• Acasa Discursuri/ Prezentări/ Interviuri
    Alocuțiunea Președintelui Autorității de Supraveghere Financiară, domnul Nicu Marcu, la ceremonia de debut a companiei Hidroelectrica la bursă, eveniment organizat de către Bursa de Valori București

Alocuțiunea Președintelui Autorității de Supraveghere Financiară, domnul Nicu Marcu, la ceremonia de debut a companiei Hidroelectrica la bursă, eveniment organizat de către Bursa de Valori București

 

     

                                                            

 

Domnule ministru,

Excelențele voastre, doamnelor și domnilor ambasadori,

Stimați invitați,

 

Dacă s-a afirmat public că listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori București reprezintă un succes istoric, eu prefer să proiectez spre viitor această reflecție diacronică, spunând că evenimentul ar putea marca începutul unei epoci. O epocă de maturizare economică a țării noastre, o epocă cu provocări geopolitice mondiale dramatice, dar și cu oportunități economice inedite. De noi depinde ca această epocă să fie una de dezvoltare durabilă, de responsabilitate instituțională democratică și colaborare internațională în spiritul valorilor pieței libere.

Privit din această perspectivă, eu cred că succesul listării Hidroelectrica trebuie celebrat ca rezultatul unei munci în echipă. Este vorba despre o echipă care a știut să mobilizeze competențele financiare și energia creativă a actorilor economici de anvergură locală sau globală, a organizațiilor internaționale și a instituțiilor din domeniu. Pe lângă această echipă, trebuie felicitată mass-media pentru transparența relatărilor, dar și analiștii economici pentru instructiva lor reflecție teoretică. Mulțumiri se cuvin a fi aduse, de către noi toți, miilor de cetățeni români, pentru încrederea acordată, cu această ocazie, pieței autohtone de capital, în viitorul prosper, liber și ecologic al țării lor.

Dincolo de importanța sa financiară pentru țara noastră, listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori București a constituit și un examen de maturitate al instituțiilor românești, în raport cu valorile democratice asociate libertății pieței. Strategia listării exclusive a Hidroelectrica la Bursa de Valori București a fost reținută într-un context decizional caracterizat de transparența dezbaterilor publice, de dialectica constructivă a reflecției economice exprimate în media, dar și de mobilizarea exemplară a unei expertize financiare de cel mai înalt nivel.

Claritatea, coerența și consistența dezbaterilor a făcut ca evenimentul să mobilizeze interesul investitorilor și să acrediteze ideea fiabilității normative.

Încrederea în opțiunea inițială a ASF, privind listarea Hidroelectrica, onorează în mod particular instituția noastră și o consider o generoasă mărturie de apreciere publică a muncii depuse de noi. Este vorba despre o mărturie cu care ne mândrim, dar care ne obligă, ca instituție, să continuăm a încuraja dinamica pozitivă a pieței românești de capital.

Așa cum se știe, dincolo de eforturile de control și reglementare a comportamentului marilor actori financiari, protejarea micilor investitori din piața de capital este o prioritate pentru noi. Această prioritate nu poate fi decât complementară cu dezvoltarea pieței române de capital și în special a Bursei de Valori București.  Astfel, cum de-a lungul timpului am subliniat în pozițiile publice ale ASF, „Oferirea unui pachet de acţiuni Hidroelectrica cât mai mare investitorilor rezidenţi va contribui la mărirea atractivităţii pieţei locale”. În plus, „listarea exclusivă a Hidroelectrica pe piaţa locală de capital poate conduce la accesul mai facil al fondurilor de investiții pentru plasamente substanţiale realizate la BVB, precum și la susţinerea activităţii participanţilor din sistemul bursier local”.

Departe de a pleda o cauză insensibilă la provocările globalizării, eu cred ca este absolut necesară o colaborare cât mai strânsă între toți actorii instituționali chemați să susțină, să reglementeze și să controleze sănătatea economică a piețelor de capital. Ori, în absența unor instituții financiare locale suficient de puternice, credibile și dinamice, această colaborare nu se poate realiza într-un mod eficient. Evaluată din această perspectivă, preocuparea ASF în ceea ce privește rolul Bursei de Valori București în listarea Hidroelectrica are legătură în principal cu abordarea strategică a dezvoltării armonioase a piețelor de capital, atât la nivel local cât și global. Viitorul economic al țării noastre nu poate fi disociat de cel al familiei de state democratice din care facem parte.

Onorată de succesul listării Hidroelectrica, vă asigur că Autoritatea de Supraveghere Financiară va continua să lucreze astfel încât acest eveniment să nu fie doar un succes izolat, ci începutul unei epoci de dezvoltare a pieței românești de capital. Nu întâmplător, toate cele cinci direcții strategice ale instituției noastre, pentru perioada 2023-2025, structurează și orientează câmpul nostru de acțiune instituțională în acord cu acest obiectiv ambițios.

FTSE Russell, unul dintre cei doi lideri mondiali în crearea și furnizarea de indici bursieri, a promovat România, începând din septembrie 2020, la statutul de piață emergentă secundară. Statutul asigură României o mai mare vizibilitate la nivel mondial și conduce la atragerea de noi categorii de investitori care nu investeau în piețele de frontieră. ASF apreciază că există un interes sporit din partea investitorilor instituționali pentru realizarea de investiții pe piața de capital autohtonă, acești investitori având acces la infrastrucutra financiară din România.

Listarea Hidroelectrica pe piața de capital din România creează posibilitatea ca această societate să fie avută în vedere, alături de alte societăți listate la bursă, pentru a fi înscrisă în lista societăților ce sunt incluse în indicii de referință publicați de furnizori consacrați, crescând vizibilitatea acesteia pentru investitori, cu efecte benefice asupra posibilității sale de finanțare prin intermediul pieței de capital.

În același timp, apreciem că îndeplinirea criteriilor pentru piața emergentă MSCI va crește vizibilitatea și promovarea pieței de capital din România, având în vedere calitatea acestuia de lider la nivel global în furnizarea de instrumente care oferă suport pentru adoptarea deciziilor de investiții.

Nu trebuie să uităm că noile oportunități vin cu noi provocări. Succesele și excesele nu rimează doar pentru poeți. Tensiunile geopolitice, creșterea asimetrică a pieței de capital sau digitalizarea incompletă pot aduce lotul lor de riscuri, anxietăți și eșecuri.

Pentru a face față acestor provocări, trebuie să fim pregătiți pentru noi eforturi normative. Asigurarea stabilității piețelor financiare nebancare și gestionarea eficientă a riscurilor devin priorități indiscutabile. Expunerea la riscurile privind integrarea factorilor de mediu, sociali și de guvernanță, precum și reziliența operațională a infrastructurilor și operatorilor economici sunt dublate de riscurile actuale generate de contextul macroeconomic și geopolitic. Integritatea și încrederea în piețele financiare nebancare din România devin astfel condiții esențiale  pentru a permite investitorilor să activeze într-un mediu financiar transparent și sigur.  Dat fiind că economia globală și implicit cea națională traversează perioade de vulnerabilități inedite ale sistemului financiar și de provocări proteiforme la adresa stabilității acestuia, integritatea și încrederea în piețele financiare reglementate și supravegheate de Autoritate reprezintă condiții intrinseci pentru buna funcționare a piețelor financiare. Așa cum aminteam anterior, „Consolidarea convergenței în materie de supraveghere reprezintă un obiectiv-cheie în cadrul activității ASF și include atât aplicarea consecventă a reglementărilor naționale și europene, cât și supravegherea eficientă a aplicării acestora”.

În încheiere, reiterez ideea potrivit căreia succesul listării Hidroelectrica poate reprezenta începutul unei noi epoci pentru piața de capital din România. O epocă de creștere și maturizare financiară și consolidare normativă în acord cu exigențele dezvoltării durabile ale economiei globale. O epocă în care suntem chemați să facem împreună istorie, nu doar să celebrăm dinamici ce flatează, mai mult sau mai puțin, orizontul nostru de așteptare.  Să ne promitem, așadar, că nu vom ezita să ne revedem, în calitate de parteneri și prieteni, cu ocazia altor viitoare succese pe care evoluția pieței românești de capital ni le promite azi.

Publicat: 12.07.2023