Decizii de sancționare și alte măsuri adoptate de Consiliul ASF în luna martie 2024

București, 12 aprilie 2024 - Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a adoptat, în luna martie a anului 2024, mai multe decizii de sancționare, precum și o serie de măsuri aplicabile unor entități/persoane care activează în piața financiară non-bancară pentru încălcarea unor prevederi ale legislației incidente.

 

PIAȚA ASIGURĂRILOR

Daw Management Broker de Asigurare S.R.L. a fost sancționată cu amendă în cuantum de 13.900 lei pentru următoarele fapte:

  • nerespectarea prevederilor art. 40 alin. (4) din Norma ASF nr. 22/2021 privind distribuția de asigurări;
  • nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (1) lit. e) pct. iii) din Legea nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări, cu modificările și completările ulterioare.

 

PIAȚA DE CAPITAL

BRD – GSG S.A. - depozitar

  • atenționarea BRD Groupe Société Générale S.A.;
  • instituirea unui plan de măsuri în sarcina depozitarului;
  • atenționarea dlui. Victor Strâmbei – Șef serviciu - Serviciul Depozitare.

Principalele situații identificate au vizat aspecte organizatorice (notificarea cu întârziere a unor modificări aduse cadrului procedural aferent activității de depozitare) și operaționale (raportarea cu întârziere a depășirii unei limite investiționale de către un fond de investiții ale cărui active sunt depozitate de BRD – GSG).

Arcelormittal Hunedoara S.A.

Sancționarea societății Arcelormittal Hunedoara S.A. cu amendă în cuantum de 17.500 lei pentru nerespectarea prevederilor legale incidente operațiunii de majorare a capitalului social cu ridicarea dreptului de preferință al acționarilor.

Elerom S.A. Roman

Sancționarea domnului Mihoc Iosif, în calitate de acționar al societății Elerom S.A. Roman, cu amendă în cuantum de 15.900 lei, pentru nerespectarea prevederilor legale privind obligația de notificare a depășirii pragului de dețineri de 50% din totalul drepturilor de vot în cadrul emitentului.

 

PENSII PRIVATE

Metropolitan Life Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A.

  • Doamna Mihaela-Mădălina Zarjițchi, în calitate de Manager Operațiuni în cadrul Metropolitan Life Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A., a fost sancționată cu amendă contravențională, în cuantum de 3.600 de lei și i-a fost aplicată măsura administrativă a atenționării pentru identificarea unor deficiențe în procesele operaționale.
  • Domnului Dragoș-Cristian Mitrea, în calitate de Director Investiții în cadrul Metropolitan Life Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A., i-a fost aplicată măsura administrativă a atenționării pentru identificarea unor deficiențe în procesele operaționale.
  • Doamnei Alis-Nicoleta Constantin, în calitate de persoană care conduce structura de control intern în cadrul Metropolitan Life Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A., i-a fost aplicată măsura administrativă a atenționării pentru identificarea unor deficiențe în procesele operaționale.
  • Stabilirea unui plan de măsuri în sarcina societății Metropolitan Life Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A. privind remedierea unor deficiențe în procesele operaționale.

*********

Despre Autoritatea de Supraveghere Financiară

 

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.