Bucureşti, 19 septembrie 2024 – Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață a fost aprobat de Guvern. Acest proiect a fost elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și a parcurs un amplu proces de consultare publică, în urma căruia Autoritatea a evaluat toate observațiile primite, fiind aduse astfel o serie de noutăți și de îmbunătățiri actului legislativ prin preluarea observațiilor și propunerilor considerate adecvate pentru îndeplinirea obiectivului de dezvoltare și consolidare a pieței de capital.
Obiectivele avute în vedere prin această modificare a cadrului de reglementare vizează oferirea de protecție și de încredere investitorilor și facilitarea accesului la capital pentru companii, ceea ce înseamnă implicit și un impuls pentru dezvoltarea economică a României.
„Adoptarea acestui proiect de lege constituie un jalon important în procesul de consolidare și de modernizare a legislației pieței de capital, atât de necesar pentru ca aceasta să cântărească tot mai mult în economia națională și să devină atractivă pentru cât mai multe categorii de investitori, dar și de emitenți“, a declarat domnul Alexandru Petrescu, Președintele ASF.
Proiectul de lege aprobat de Guvern urmează să fie transmis spre dezbatere și aprobare Parlamentului.
„Această inițiativă legislativă reprezintă un pas crucial pentru piața de capital din România și de aceea intenționăm să solicităm o dezbatere parlamentară în procedură de urgență pentru a asigura implementarea rapidă a acestor măsuri. În elaborarea proiectului de lege, la nivelul ASF, am ținut cont de evoluția legislației relevante de la nivelul Uniunii Europene, de aspectele semnalate de piață, precum și de cele identificate în activitatea de supraveghere în domeniul emitenților. Proiectul de lege urmărește transpunerea a două directive europene și îndeplinirea unor obiective din Strategia națională privind dezvoltarea pieței de capital aferentă perioadei 2023-2026”, a declarat doamna Gabriela Horga, Vicepreședintele ASF, coordonator al Sectorului Instrumentelor și Investițiilor Financiare din cadrul Autorității.
Printre cele mai importante modificări și completări aduse legislației privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață se numără:
Simplificarea procedurilor și reducerea perioadei de timp necesare pentru atragerea de capital:
Executarea unei hotărâri judecătorești de anulare sau constatare a nulității:
Menținerea obligației de a întocmi și publica raportul trimestrial:
ASF derulează un amplu proces de modernizare a cadrului de reglementare menit să conducă la întărirea rolului pieței de capital la nivelul economiei naționale și pune un accent deosebit pe implementarea prevederilor incluse în Strategia națională privind dezvoltarea pieței de capital din România pentru perioada 2023-2026.
*********
Despre Autoritatea de Supraveghere Financiară
Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.