• Home Speeches / Presentations/ Interwievs
    Declarațiile Președintelui ASF, domnul Leonardo Badea, în cadrul conferinței "A New Deal for Romanian Financial Services Users: BETTER FINANCE 10th Year Anniversary Event"

Declarațiile Președintelui ASF, domnul Leonardo Badea, în cadrul conferinței "A New Deal for Romanian Financial Services Users: BETTER FINANCE 10th Year Anniversary Event"

Imbunătățirea calității produselor financiare, obiectiv strategic al ASF

 

sursa: www.1asig.ro

03.04.2019

 

 

"Misiunea ASF este de a asigura stabilitatea si buna functionare a pietelor de asigurari, pensii private si de capital din Romania, fara a uita caracterul european al acestor piete si implicatiile care vin odata cu afilierea noastra la UE", a declarat, joi, Leonardo BADEA, Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara.

"In acest sens, suntem implicati in activitatea de elaborare a reglementarilor la nivelul ESMA / EIOPA si in activitatea grupurilor de lucru la nivelul Comisiei Europene si al Consiliului UE", a adaugat Leonardo BADEA, prezent la conferinta "A New Deal for Romanian Financial Services Users: BETTER FINANCE 10th Year Anniversary Event".

Conform acestuia, dezvoltarea durabila a pietelor financiare este un aspect foarte important pentru Romania pe termen lung. Aceasta nu numai ca ajuta la o crestere economica constanta, acumuland si investind capitalul institutional local, dar poate ajuta si consumatorii persoane fizice sa ia decizii financiare mai bune si mai informate cu privire la viitorul lor.

"Procesul de economisire si investitie ar trebui adaptat la obiectivele fiecarui individ si la capacitatea acestuia de a intelege notiunile si riscurile financiare. Oamenii au surse diferite de capital, diferite prioritati pe termen lung si grade diferite de acceptare si de asumare a riscurilor. Produsele bancare, fondurile de pensii, produsele de asigurare, fondurile de investitii sunt produse complementare care ofera oportunitatea de a dezvolta portofolii financiare necesare", a spus Presedintele ASF.

"Cu toate acestea, construirea increderii si dezvoltarea unei infrastructuri puternice este o necesitate. Prin toate activitatile noastre, ne propunem sa asiguram functionarea corecta a pietelor financiare nebancare, precum si corelarea prevederilor legislative nationale cu legislatia europeana si cele mai bune practici internationale", a adaugat el.

Leonardo BADEA precizeaza ca obiectivul fundamental este cresterea increderii investitorilor si imbunatatirea calitatii serviciilor financiare furnizate. Acesta este motivul pentru care este esential sa se asigure si sa se imbunatateasca transparenta si accesibilitatea consumatorilor la informatiile esentiale care trebuie furnizate inainte si dupa achizitionarea produselor financiare nebancare.

"Nevoia de educatie financiara in Romania este, de asemenea, foarte importanta. Pe termen lung, ne propunem sa contribuim la un curriculum de educatie financiara, pornind de la clasele primare si sa il dezvoltam. Am initiat numeroase campanii si programe de educatie financiara pentru copii, parinti, studenti si profesori, in colaborare cu diferite institutii de invatamant. Conceptele de baza au fost prezentate intr-o maniera creativa si moderna, avand ca scop intelegerea si integrarea usoara a acestora, pentru a sprijini deciziile financiare", a explicat Leonardo BADEA.

"O alta prioritate cheie a Uniunii Europene este construirea unei Uniuni a pietelor de capital (CMU - Capital Markets Union), care vizeaza dezvoltarea unui sistem financiar mai diversificat, care sa completeze finantarea bancara. Romania sustine pe deplin aceste principii si proiectul si este incantata sa contribuie, chiar daca experienta sa pe piata de capital este limitata, avand in vedere scurta noastra istorie de operare a unei burse moderne si nivelul scazut al complexitatii pietei locale de capital", a mai declarat Presedintele ASF.

Conform acestuia, un alt obiectiv fundamental este dezvoltarea unei piete de asigurari mai diversificate si cresterea popularitatii produselor de asigurari in randul consumatorilor prin: cresterea accesibilitatii si atractivitatii pietei asigurarilor de viata; stimularea cresterii asigurarilor de sanatate; echilibrarea produselor disponibile prin stimularea celor cu o utilitate maxima pentru consumatori.

"Cresterea gradului de constientizare a populatiei pentru a economisi pentru pensie este foarte importanta, precum si crearea cadrului adecvat pentru a face acest lucru. Continuam sa dedicam eforturile noastre pentru: aplicarea directivei IORP II si dezvoltarea pensiilor ocupationale; finalizarea mecanismului de plata a pensiilor; implementarea PEPPs; diversificarea portofoliilor mentinand in acelasi timp accentul pe investitii sigure pe termen lung; explorarea altor mecanisme de economisire a pensiilor", a incheiat Leonardo BADEA.