Inteligența artificială în asigurări

 

Un Raport publicat de Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) evidențiază proliferarea inteligenței artificiale în domeniul asigurărilor, care permite companiilor de asigurări să efectueze evaluări de risc mai detaliate, să utilizeze practici amănunțite de stabilire a prețurilor, să eficientizeze procesele de gestionare a daunelor și să lupte mai eficient împotriva fraudelor.

Raportul privind principiile de guvernanță ale inteligenței artificiale în sectorul asigurărilor europene are ca obiectiv identificarea oportunităților și riscurilor asociate utilizării tot mai frecvente a inteligenței artificiale în asigurări, inclusiv explorarea posibilelor limite ale folosirii acesteia.

Beneficii precum precizia predicției, automatizarea, introducerea de produse și servicii noi și reducerea costurilor pot fi semnificative. Cu toate acestea, apar provocări legate de asigurarea echității, nediscriminării, transparenței și înțelegerii proceselor tehnologice. Aceste probleme sunt relevante prin prisma transformării digitale în curs de desfășurare în sectorul asigurărilor. Prin urmare, elaborarea unui cadru solid de guvernanță al inteligenței artificiale este esențială pentru dezvoltarea unui sector de asigurări care să funcționeze în parametri optimi, să fie de încredere și să contribuie la incluziunea financiară.

Mai multe detalii despre riscurile și tendințele săptămânii pe piețele financiare găsiți în ediția nr. 25/ 23.06.2021 - Raportul Tendințe și riscuri pe piețele financiare locale și internaționale, ce poate fi accesat AICI.